Project Treurwilg - 'samen onderweg' (2019)

Visualisatie Project Treurwilg

Project Junction wil graag aan de slag om een beleving te maken in de buitenruimte bij de monumentale treurwilg (86 jaar oud) in het gebouw de Grijze Generaal in Eindhoven! De treurwilg heeft twee keer de bestemmingsplannen van de gemeente overleefd, maar staat nu binnen 3 muren en een hek te treuren. Hier wordt met dit project verandering in gebracht: leven, kleur en beweging, en bovendien open voor publiek en mensen uit de wijk!

Wij zijn in de basis een stichting die jongeren en kinderen trots op zichzelf wil laten zijn door het maken van kunst, ambacht en creativiteit. In dit project willen we echter alle leeftijden bij elkaar brengen en alle partijen betrokken rondom de boom. Dus, wie doet er mee? 

Het idee is om een belevingstuin aan te leggen, waarin groen, klei en fotografie een plek krijgen. Via een blote voetenpad, fotografie op de wand, geurige planten en geluid uit de wind die waait door keramische belletjes, worden allerlei zintuigen aangesproken: voelen, zien, ruiken, horen, bewegen.. 

 

Kleikunst
Onder begeleiding van professionals krijgt het project vorm; WIJ Eindhoven, de Uitwijk, GGzE, Ergon, Groot Eindhoven en Marijke Krekels Fotografie doen al mee! In februari (16 en 20) worden er twee workshops aangeboden om kleikunst te maken. Iedereen kan hier aan mee doen, het is zelfs geschikt voor de kleinsten onder ons. Deelname is gratis. Aanmelden kan via het contactformulier.

Groen
Daarnaast zullen er informatieavonden in februari en maart gehouden worden in de Uitwijk om te brainstormen over de aanleg van de tuin. Heb je groene vingers? Of wil je meedenken? Stuur dan een mailtje naar

Foto's
Fotograaf Marijke Krekels gaat de binnenwereld van de Grijze Generaal vastleggen. Op die manier kunnen we ook binnen naar buiten brengen. 

 
Begroting: we zijn nog dringend op zoek naar partijen die mee willen denken over of een bijdrage willen leveren aan de financiering van het project.

 

Woensdag 16 januari brengt Groot Eindhoven een artikel uit over het project en de boom!

 

Bezige Bengels - Spelebos Best (2018 -2019)

IMG 057015 april 2018 hebben we 42 blije gezichten gehad tijdens de workshops Speedpainten en Pimp-je-Tas ... Het was flink aanpoten en we hebben weer geleerd van de organisatie, maar wat een feest! De kinderen konden heel de dag over het terrein bij het Boshuys in Best allerlei activiteiten doen: meerijden op een landrover, rondleiding in het museum van Bevrijdende Vleugels en het Speelgoedmuseum, klimmen en klauteren bij Project Breakout en tegelijkertijd genieten van een knakworstje en/of marshmallow... én instuiven bij een van de workshops van ons! De papa's en de mama's konden zo ook even een momentje genieten op het terras van het Boshuys, terwijl hun kinderen heerlijk konden ontdekken en spelen.

De kinderen waren enorm trots op hun gemaakte werk .. en soms was het ook een beetje lastig om je werk af te staan bij Speedpainten aan je buurman of vrouw, die daar zo weer zijn eigen ideeën over had. Niet alleen een creatief proces dus, maar ook een beetje 'schuren' bij de kinderen intern .. Beide processen zijn zo ontzettend belangrijk om een stevig zelfbeeld te krijgen.

 

Deze eerste activiteit heeft ons in gesprek gebracht met Best Events, die ons nu de ruimte bieden om eens in het kwartaal (en indien mogelijk vaker) Bezige Bengels aan te bieden. Een middag voel spel, creativiteit en met name beleven! Zie voor meer informatie onze FB pagina.

 

'Een huis van iedereen' (2019)

Inzending Stakenburgfonds: 26 februari 2018
Sluiting: 31 juli 2018
Selectie en stemming: augustus - november 2018
Uitslag: Helaas zijn we het niet geworden; te veel werk en verbinding voor op een simpele rotonde...

Dus zijn we nu in gesprek met de gemeente waar dit sociaal cultureel project een plek mag krijgen! Er is toch vast een muur of veld vrij waar kunst door jongeren uit het dorp past?

Presentatie Stakenburgfonds Project Junction

 

Vriendendienst - Action painting - Best Events (2017)

Foto website workshop Best Events 2017

Op de valreep in 2017 mochten wij, midden in een sneeuwstorm nog een workshop verzorgen aan de vrijwilligers van Bevrijdende Vleugels. Op de prachtige locatie van Het Boshuys te Best, zijn de vrijwilligers in drie groepen met verschillende activiteiten aan de slag gegaan. Waaronder 'Buiten koken' met Ruud van Project Breakout, 'De Escaperoom' van Best Events zelf en 'Action painting' met Nienke en Bonny vanuit Project Junction.

Ondanks dat de gemiddelde leeftijd een stuk hoger lag dan onze doelgroep, is er vanuit beide kanten veel plezier geweest en weer nieuwe kennis opgedaan om de activiteiten te verbeteren. Het resultaat: een gekleurde boom, die symbool stond voor de verbinding en kracht van de vrijwilligers!

 

 

 

 

 

 

 

Action Painting - Autside Creatief (2017)

Action paintingOp uitnodiging van Autside hebben we in verbinding met andere creatieve professionals een inspirerende dag gehad. Margot Ros (bekend van Toren C) heeft de dag geopend; daar zijn we best een beetje trots op! Vervolgens zijn er workshops fotografie, percussie en vanuit Project Junction action painting gegeven. De jongeren hebben nieuwe kanten van zichzelf ontdekt 'ik wist niet dat ik creatief was'. Van gemaakte uitsnedes sturen we ieder jaar kerstkaarten naar onze relaties en tevens donateurs. Zo krijgt het doek nieuw leven!

 

 

 

 

 

 

Idris (2017, 2018-2019)

Pimp je tas

Op 1 juli 2017 hebben we samen met verschillende groepen jongeren tijdens de Idris Lifestyle dag tassen ontworpen vanuit een vaste basis - een blanco canvas tas. In een uur kregen jongeren de ruimte om een eigen idee uit te werken tot een concreet resultaat. Het was erg bijzonder om te zien hoe gedreven, creatief en autonoom de jongeren aan de slag zijn gegaan. Zelfs de jongeren die in eerste instantie dachten niks te voelen voor creatief bezig zijn, kwamen tot een leuk ontwerp en hadden er plezier in!

Hierdoor mochten we ook komen op de Zomerspelen 2018 en Winterspelen 2019!

Neem contact met ons op als je ook creatief aan de slag wilt met jongeren binnen jouw organisatie!

Action Painting en Vilten - Theresia dag (2017)

Samen met de kinderen van basisschool Theresia in Berlicum hebben we op 7 juli flink wat werk verzet! Voor de voorstelling in de middag waren er kralenkettingen en decor nodig. Dit hebben de kinderen zelf gemaakt; in de ochtend hebben de kleuters van groep 1-2-3-4 met hun handjes in de sop kralen gevilt met schapenwol en kinderen uit groep 5-6-7-8 via action painting prachtige decors gemaakt met een Afrikaans tintje. 'Dit doen we thuis nooit' ... :-)

 

Voorstel Basisschool Theresia ViltenVoorstel Basisschool Theresia Action Painting