Martijn Rooijakkers - fotograaf

Foto 1 Martijn RooijakkersHet bezig zijn met foto's en fotografie is mij met de paplepel ingegoten; als klein jongetje stond ik te kijken hoe mijn vader zijn foto's ontwikkelde en afdrukte in zijn doka. Door de jaren heen ben ik mezelf verder gaan ontwikkelen binnen de fotografie. Mijn passie ligt vooral bij het fotograferen van mensen. Het goed om kunnen gaan met mensen is een voorwaarde om de perfecte foto van een persoon te kunnen schieten. 

Ik ben een aantal jaren werkzaam geweest in de psychiatrie, de gehandicaptenzorg en heb meer dan tien jaar in de horeca gewerkt. De afgelopen jaren ben ik werkzaam op een middelbare school in Eindhoven en werk hier met jongeren van twaalf tot achttien jaar. Ik kan wel zeggen dat ik al een hoop verschillende mensen heb ontmoet in mijn leven. Het contact met mensen gaat op een natuurlijke manier die mij weinig tot geen moeite kost. Dit resulteert erin dat iemand zichzelf al snel gehoord, gezien en veilig voelt bij mij.

Toen Myrthe en Loura mij in 2017 vroegen of ik een workshop fotografie aan jongeren met autisme zou willen verzorgen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. De workshop die ik vervolgens gaf, was zowel voor de jongeren als voor mij een groot succes. Ik vond het leuk om te zien dat de jongeren die een workshop bij mij hadden gevolgd, uiteindelijk anders naar een foto zijn gaan kijken. Sommige jongeren hadden bij het maken van een foto niet eerder stilgestaan bij ‘waar komt het licht vandaan?’ of ‘wat doet een drukke of juist een rustige achtergrond met mijn onderwerp?’. Essentiele elementen voor een goede foto. En een basis die ik ze met mijn workshop heb mogen meegeven voor ieder foto die ze in de rest van hun leven gaan maken.